Speltpizza met aubergine en puntpaprika
Afgelopen zaterdag was mijn vriend uitzonderlijk thuis. Tijd om te genieten dus! 's Middags maakten we een lange wandeling, maar het weer zat niet echt mee. Achteraf konden we dus wel iets hartverwarmends gebruiken.
Ik maakte snel het deeg klaar voor een speltpizza en terwijl dit stond te rijzen, dronken we alvast gezellig en aperitiefje. Ondertussen maakte ik ook de groenten klaar om de pizza te beleggen. Gezelligheid troef dus!
Ingrediënten voor 2 kleine speltpizza's:
Voor de pizza:
- 175 gram volkoren speltbloem
- 100 ml lauwwarm water
- 2 gram droge gist
- 1 eetlepel goede olijfolie
Beleg:
- 1 aubergine
- 2 zoete puntpaprika's
- 1 ui
- 2 rode paprika's
- 2 vleestomaten
- 125 gram ricotta
- 125 gram feta
- Eventueel spekblokjes
- Olijfolie
- Gedroogde oregano naar smaak
- Peper en zout
Bereiding:
Maak eerst het deeg voor de bodem. Los de gist op in een kleine hoeveelheid lauw water. Weeg de speltbloem af en giet hier de opgeloste gist bij. Giet daarna langzaam de rest van het water bij de bloem, gevolgd door een eetlepel olijfolie. Kneed het deeg tot er een plakkerige deegbal ontstaat. Dit deeg moet ongeveer een half uur rijzen op een warme plek. Om uitdroging te voorkomen, leg je een vochtige theedoek over de kom.
Verwarm de oven op 220°C. Snij de rode paprika doormidden, verwijder de zaadlijsten en leg ze met de bolle kant op en met bakpapier bekleedde bakplaat. Rooster de paprika's in de oven tot het vel zwart wordt. Laat ze daarna afkoelen in een plastiek zak zodat je ze makkelijk kan pellen.
Snij de vleestomaten in parten en verwijder het vel. Dit gaat gemakkelijker als je ze eerst even onderdompeld in kokend water. Stoof de tomatenpartjes in olijfolie tot ze zacht zijn. Pel ondertussen de paprika's en snij deze in grove stukken. Voeg deze bij de tomaten en laat nog even meesudderen. Mix de groenten tot een glad geheel als ze zacht zijn. Maak er een romige saus van door het toevoegen van de ricotta en breng deze op smaak met oregano, peper en zout.
Snij daarna de ui in halve ringen en stoof deze glazig in olijfolie. Snij ook de aubergine in blokjes van ongeveer 1 cm. Verwijder de zaadlijsten uit de puntpaprika's en snij ze daarna in ringen. Voeg de aubergines en de puntpaprika's toe en laat dit zachtjes meestoven. Als de groenten zacht zijn, meng je ze onder de ricottasaus.
Ondertussen is het deeg voor de pizza's voldoende gerezen. Verdeel het in twee of maak één grote pizza. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad. Beleg het daarna met de groentensaus. Werk de pizza af met blokjes feta.
Voor mijn vleesliefhebbende vriend, verdeelde ik ook wat spekblokjes over de pizza. Deze had ik eerst aangebakken in wat boter.
Bak de pizza's af in een voorverwarmde oven op 180°C. De pizza is klaar als de bodem lekker knapperig is.
Veel liefs*
Liselotte